Ακάρεα-Αντιμετώπιση

[spacer height=”20px
“]Ακάρεα-Αντιμετώπιση

 

Η επιδερμίδα αποβάλλει συνεχώς κύτταρα και παράγει νερό εξαιτίας της εφίδρωσης. Τα κύτταρα και ο ιδρώτας μεταφέρονται στο στρώμα, το σαλόνι, και σε όλες γενικά τις επιφάνειες. Τα στοιχεία αυτά όπως επίσης ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝκαι τα υπολείμματα τροφών, μύκητες και γύρη αποτελούν θρεπτικό υπόστρωμα για τα ακάρεα της σκόνης.

Τί είναι τα ακάρεα
Τα ακάρεα είναι μικροσκοπικά αρθρόποδα. Ανήκουν στο γένος Dermatophagoides και και στην οικογένεια Pyroglyphidae. Το όνομά τους προέρχεται από το γεγονός ότι μπορούν εύκολα να μεταφέρονται με τη σκόνη.

Τα ενήλικα έχουν μέγεθος ως 0,33mm, σώμα ωοειδές και πεπλατυσμένο. Το χρώμα τους είναι υπόλευκο και στη ράχη τους φέρουν μακριά αυλάκια. Εξαιτίας του μεγέθους τους δεν μπορούμε εύκολα να τα διακρίνουμε με γυμνό μάτι, παρά μόνο με τη χρήση μεγεθυντικού φακού.

Τα ακάρεα της σκόνης παρουσιάζουν τρία στάδια ανάπτυξης, ωό, νύμφη και ενήλικο. (τέλειο έντομο). Ο βιολογικός τους κύκλος διαρκεί μερικές ημέρες ως κάποιους μήνες και εξαρτάται από το είδος και τις συνθήκες του περιβάλλοντος (θερμοκρασία και υγρασία).

Η ανάπτυξη του πληθυσμού στα ακάρεα επηρεάζεται από τις θερμοκρασίες, τη σχετική υγρασία του χώρου και την επάρκεια τροφής. Υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία ευνοούν την αναπαραγωγή των ακαρέων. Ένα γραμμάριο σκόνης είναι δυνατό να φιλοξενεί μέχρι και 100-400 άτομα. Κρεβάτια, στρώματα, ταπετσαρίες και χαλιά είναι οι πιο σημαντικά καταφύγια ακάρεων.

Τα προβλήματα
Τα ακάρεα σκόνης είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση αλλεργιών. Μελέτες δείχνουν ότι το 50-80% των κρουσμάτων αλλεργικού άσθματος συνδέονται με την παρουσία ακαρέων της σκόνης.

Φαίνεται πως πολλοί άνθρωποι έχουν ευαισθησία σε πρωτεΐνες που βρίσκονται στα περιττώματα και τα τεμαχίδια της επιδερμίδας των ακάρεων. Άλλα συμπτώματα είναικνησμός, δερματικά εξανθήματα, δύσπνοια, έντονος βήχας και φτάρνισμα.

Αντίστοιχα, η γύρη, οι μύκητες, τα βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί που συχνά αναπτύσσονται στα στρώματα, το σαλόνι και τα χαλιά είναι δυνατό να ευθύνονται για αλλεργίες και μικροβιακές μολύνσεις.

Αντιμετώπιση
Τα ακάρεα μεταφέρονται από χώρο σε χώρο με τα ρούχα. Η αναπαραγωγή τους είναι γρήγορη με συνέπεια να εξαπλώνονται ταχύτατα. Η παρουσία υψηλής υγρασίας και μυκήτων (μούχλα) ευνοεί τον πολλαπλασιασμό τους. Επομένως, η ικανοποιητική θέρμανση του χώρου και ο καλός αερισμός συμβάλλει στην αντιμετώπιση. Η εφαρμογή φιλικών ακαρεοκτόνων σκευασμάτων είναι βοηθητική. Επιπλέον, ο καθαρισμός των στρωμάτων και γενικά των χώρων που αποτελούν καταφύγια με οικολογικούς τρόπους συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.